Grootste prijsstijging koopwoningen sinds maart 2002

Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) en het Kadaster hebben nieuwe cijfers uitgebracht waaruit blijkt dat de  prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland in april met 7,4 procent zijn gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

Waar de prijzen van bestaande koopwoningen in juni 2013 nog een dal bereikten is er nu sprake van de grootste prijsstijging sinds 2002. Vergeleken met het dieptepunt in juni 2013 liggen de huizenprijzen gemiddeld zelfs 16,7 procent hoger. Tot op heden hebben de prijzen alleen nog niet de piek bereikt van augustus 2008.

Kadaster

In mei liet het Kadaster al weten dat er in april 16.694 verkochte woningen geregistreerd zijn, wat een stijging van rond de 1,9 procent is ten opzichte van april vorig jaar. Alleen wanneer vergeleken wordt met de maand maart dit jaar daalde het aantal verkochte woningen met zo’n 23 procent.

De eerste maanden van 2017 zijn in totaal 72.605 woningen van eigenaar gewisseld, wat ruim 20 procent meer is dan in de zelfde periode in 2016.

Hypotheekomzet

Volgens cijfers van Adviesbureau IG&H Consulting & Interim is de hypotheekomzet in de eerste drie maanden van 2017 met ruim 46 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal doorstromers en oversluiters groeide met respectievelijk 46 en 40 procent ten opzichte van een jaar geleden.

Doorstromers waren goed voor 55 procent van de omzet. "Doorstromers profiteren namelijk sterk van de groeiende huizenmarkt, terwijl starters achterblijven en last lijken te hebben van de strenger geworden leennormen en de stijgende trend in huizenprijzen", aldus IG&H.

Starters

Ook het ING Economisch Bureau liet in een rapport over de woningmarkt zien dat doorstromers op het moment de kar trekken op de huizenmarkt in Nederland.

Volgens de bank zijn ze verantwoordelijk voor zo’n 75 procent van de transacties. Voor starters wordt het steeds moeilijker om er tussen te komen. Hierdoor blijven er steeds meer jongvolwassenen langer bij de ouders wonen.

Ook stelt de bank dat het aanbod op de huizenmarkt inmiddels flink is gedaald en denkt dat de rente waarschijnlijk niet meer verder zal dalen dan het huidige percentage. Na dit record aantal verkopen in het eerste kwartaal van dit jaar zal het aantal verkopen nu hoogstwaarschijnlijk wat gaan dalen.

Bel direct

076-2600139