Huiseigenaren Groningen verkopen huis bevingsgebied iets sneller

In het Groningse aardbevingsgebied hadden huiseigenaren eind 2016 iets minder tijd nodig om hun huis te verkopen dan in 2012. Ondanks zijn er in het gebied wel grote verschillen merkbaar tussen buurten, zo meldt het CBS.

De woningmarkt herstelt zich relatief minder snel in het Groningse aardbevingsgebied dan elders in de provincie. Waar bij vergelijkbare woningen buiten het bevingsgebied woningen bijna twee keer zo snel verkocht worden als vier jaar geleden, ligt het bij de getroffen gebieden toch heel anders.

In de gebieden waar 31 tot 55 procent van de huizen schade van de aardbevingen heeft had een huiseigenaar in 2016 gemiddeld 169 dagen nodig om een verkoop te realiseren, ten opzichte van 182 in dagen in het derde kwartaal van 2012. De buurten waar 55 procent of meer van de huizen schade heeft opgelopen door de aardbeving stonden eind vorig jaar gemiddeld 159 dagen te koop, terwijl het in het derde kwartaal van 2012 nog 172 dagen gemiddeld was.

Wanneer wordt gekeken naar vergelijkbare Groningse buurten zonder schade door bevingen, is het verschil zeer duidelijk. In buurten die geen schade hebben opgelopen door bevingen verkocht een woning namelijk bijna twee keer zo snel als vier jaar geleden.

Het CBS had een onderzoek gedaan in opdracht van Nationaal Co├Ârdinator Groningen Hans Alders (NCG). Het onderzoek stond in het teken van de woningmarktontwikkelingen rond het Groningenveld, waar gaswinning plaatsvindt door de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij). Eerder onderzoek toonde aan dat een relatief groot aantal inwoners van het aardbevingsgebied van plan zijn daar te vertrekken. Maar vooralsnog ┬áis geen sprake van grote leegloop.

Bel direct

076-2600139