Flexwerkers makkelijker aan hypotheek

Flexwerkers makkelijker aan hypotheek

Jarenlang is het al voor flexwerkers een probleem. Wel een baan voor langere tijd, maar geen mogelijkheid tot het verkrijgen van een hypotheek. Gelukkig wordt er actief aan gewerkt om dit te veranderen, dus dit jaar kunnen meer flexwerkers een hypotheek  aanvragen.

Dit wordt mogelijk gemaakt door de zogeheten perspectiefverklaring die flexwerkers aan kunnen vragen via hun uitzendbureau. Dit was al mogelijk bij uitzendbureau Randstad, maar straks wordt dat ook de mogelijkheid bij negen andere uitzendbureaus.  Naast flexwerkers hebben ook veel ZZP’ers last van het niet kunnen krijgen van een hypotheek. Gelukkig zien banken nu ook dat met het moeilijk verstrekken van een hypotheek aan ZZP’ers er een groot gedeelte van de hypotheekmarkt blijft liggen.

Perspectiefverklaring

Om in aanmerking te komen voor de perspectiefverklaring dien je minimaal 1 jaar bij een uitzendbureau werkzaam te zijn, verteld Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. Volgens de la Porte wordt er dan gekeken naar de baanzekerheid van de toekomst en niet naar de inkomenszekerheid in het in het verleden. De perspectiefverklaring wordt afhankelijk van branche, cv en opleiding van de flexwerker. Dit is de basis van de verklaring. Op deze wijze moet het voor flexwerkers een stuk gemakkelijker gaan worden om een hypotheek te krijgen, ondanks dat ze niet in vast dienstverband werken.

Verandering

Erg veel flexwerkers kampen met het zelfde probleem. Ze hebben wel een stabiel inkomen en zijn al jaren werkzaam bij een bedrijf. Maar door het ontbreken van een vast contract worden ze niet in de gelegenheid gesteld om een woning te kunnen kopen. Dit terwijl ze veelal voldoende inkomen hebben om een woning te kunnen huren. Hierdoor zijn erg veel flexwerkers ontevreden, omdat huren veelal duurder uit valt dan een koopwoning. Daarnaast wordt de kans om te investeren in een eigen woning hen op deze wijze ook ontnomen. Maar uitzendbureau Randstad, negen andere uitzendbureaus en een groot aantal banken gaan hier verandering in brengen.

Vooralsnog is de situatie voor ZZP’ers onveranderd, maar volgens de la Porte wordt er ook voor hen hard gewerkt aan een oplossing.

Bel direct

076-2600139