Inflatie opgelopen naar 1 procent in December

Inflatie opgelopen naar 1 procent in December

Volgens de consumentenprijsindex (CPI) steeg de inflatie in december 2016 naar 1 procent. Sinds augustus 2015 is de inflatie niet meer zo hoog geweest. Goederen en diensten waren voor de consument in november 2016 0,6 procent duurder dan het jaar daar voor. In 2016 kwam de inflatie gemiddeld uit op 0,3 procent, zo meldt het CBS. Dat is het laagste niveau in bijna 30 jaar.

De inflatie was in december 0,4 procentpunt hoger dan in november. Deze verhoging is vooral toe te schrijven aan de prijsstijgingen in benzine en diesel. Want de prijs van een liter benzine steeg naar 1,55 euro , wat het hoogste niveau is in bijna anderhalf jaar. Tevens droeg de prijsontwikkeling van kleding mee aan de verhoogde inflatie.
Daar tegenover stonden echter goedkopere mobiele telefoondiensten en de prijsontwikkeling van vliegtickets. Deze hadden namelijk een verlagend effect op de inflatie.

Inflatie zonder voeding, tabak, alcohol en energie blijft

Wegens het feit dat de prijsontwikkeling van voeding en energie sterk fluctueert en de prijzen van tabak en alcohol vaak stijgen door belastingmaatregelen, wordt ook naar de inflatie bekeken zonder deze productgroepen. In december was de inflatie zonder deze groepen 0,9 procent, wat even hoog is als in november. Oktober zag een lagere inflatie, namelijk 0,6 procent.

Inflatie Nederland en eurozone stijgen

Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP).
Volgens de HICP steeg de inflatie in Nederland van 0,4 procent in november 2016 naar 0,7 procent in december. De inflatie steeg in de eurozone van 0,6 procent naar 1,1 procent. Daarmee ligt de inflatie in Nederland nog steeds on het niveau van de eurozone. De stijging van de inflatie in de eurozone heeft hoofdzakelijk met prijsontwikkelingen van energie en voedingsmiddelen te maken.
De HICP wordt volgens de Europees geharmoniseerde methode berekend zodat deze kan worden vergeleken met andere lidstaten van de Europese Unie. De Europese Centrale Bank gebruikt deze cijfers voor het financiƫle beleid.

Bron: CBS, CPI, Statline

Bel direct

076-2600139