Kwart meer woningen verkocht in november

Kwart meer woningen verkocht in november

Uit onderzoek van het ANP is gebleken dat het aantal verkochte woningen in Nederland met 25,5 procent is gestegen in november ten opzichte van vorig jaar. Ten opzichte van oktober is de stijging iets meer dan 5 procent volgens de gepubliceerde gegevens van het Kadaster.

In november werden 18.255 woningen verkocht en in oktober registreerde het Kadaster een verkoop van 17.339 woningen.

Binnen alle woningtypes ligt het aantal verkochte woningen hoger dan in 2015. De hoogste stijging is te zien bij de vrijstaande woningen, waar de stijging 32 procent bedraagt. De laagste procentuele toename ligt bij de appartementen, waar een groei van bijna 23 procent is geconstateerd.

De toename in verkochte woningen is landelijk en in alle provincies vallen de cijfers hoger uit dan in het vorige jaar. In Noord-Holland is de toename het kleinst, met een stijging van bijna 9 procent in het aantal verkochte woningen. Tegenover de grootste toename in Flevoland, waar het percentage verkochte woningen toegenomen is met 46,7 procent.

Op het gebied van hypotheken is er ook sprake van een stijgende lijn, gezien het feit dat het aantal geregistreerde hypotheken is toegenomen met 22,5 procent op jaarbasis. Wat het aantal afgesloten hypotheken brengt tot 26.125.

Binnen de executieveilingen is er ook een beweging gaande, zij het een dalende. Het aantal executieveilingen in november vorig jaar bedroeg 304 tegen over 221 dit jaar.

Een van de redenen voor de toename in verkochte woningen was de aanhoudende  daling in de hypotheekrente. Maar de afgelopen weken is er sprake van een lichte rente stijging waardoor de toename in verkoop hoogstwaarschijnlijk zijn hoogtepunt heeft bereikt. Daarnaast worden door het stijgen van de prijzen woningen duurder en is er sprake van meer vraag dan aanbod.

Volgens het ANP vindt 51 procent van de bevolking dat het nu een gunstig moment is om een woning te kopen, maar afgelopen zomer bedroeg dit percentage nog 60 procent.

Bron: ANP

Bel direct

076-2600139