Maximale hypotheek dit jaar voor veel mensen omlaag

Maximale hypotheek dit jaar voor veel mensen omlaag

Voor veel mensen valt dit jaar het maximaal te lenen bedrag voor de aankoop van een woning lager uit. Huizenkopers die gebruik maken van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) met een hypotheekrente van onder de twee procent kunnen straks minder lenen. Dat is de uitkomst van berekeningen gedaan door Vereniging Eigen Huis (VEH).

Tegenover een lage hypotheekrente staan ook lagere aftrekmogelijkheden. De normen omtrent een hypotheek worden op advies van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NiBud) vastgesteld, zodat mensen niet in de financiële problemen komen door te hoge woonlasten. Eerder berichtte het NiBud dat de leennormen dit jaar juist worden verruimd. Nederlanders hebben meer financiële ruimte door de stijging in koopkracht, en hierdoor is dus ook meer ruimte om geld te lenen voor de aankoop van een woning. Zo oordeelt het NiBud.

Niet voor iedereen

Dat principe geldt dus niet voor iedereen, want in veel gevallen gaan mensen er op achteruit. Een eenverdiener met een inkomen van 35.000 euro kan bij een hypotheekrente van 1,75 procent dit jaar ruim 8.000 euro minder lenen. Ook voor veel tweeverdieners valt de hypotheek lager uit. Bij een gezamenlijk inkomen van 40.000 euro kan er ruim 9.000 euro minder geleend worden dan in 2016. Ondanks het feit dat het tweede inkomen dit jaar voor een groter deel meetelt in een hypotheekberekening. Vereniging Eigen Huis (VEH) toonde dit aan met een gedane berekening.

Dit jaar worden de regels weer strenger rondom hypotheken. Huizenkopers mogen nu maximaal 101 procent van de woningwaarde lenen, voorheen was dat nog 102 procent. Naar verluidt wordt dat in 2018 nog verder verlaagd, naar 100 procent van de woningwaarde. De hypotheekrenteaftrek wordt ook jaarlijks afgebouwd. In 2016 was het maximale belastingtarief waartegen een hypotheekrente kan worden afgetrokken 50,5 procent. Dit jaar wordt dat verder verlaagd naar 50 procent.

Bron: Vereniging Eigen Huis


Gezien de financiële ontwikkelingen in de vastgoedsector is het nu een goed moment om uw huis te verkopen. Heeft u uw woning te koop staan of denkt u er over dit te gaan doen? Bespaar uzelf duizenden euro's aan kosten en  laat snelhuisverkopen.nl uw woning opkopen. Wij nemen u al het werk uit handen, u heeft geen bijkomende kosten en u heeft gegarandeerd het beste bod op uw woning. Neem vrijblijvend en geheel kosteloos contact op met ons

Bel direct

076-2600139