Stijgende trend huizenprijzen

Stijgende trend huizenprijzen

Sinds juni 2013 is er een stijgende trend zichtbaar van de woningprijzen van bestaande koopwoningen. Vergeleken met augustus 2015 waren in augustus 2016 de woningen gemiddeld 6% duurder. Er wordt gesproken over de grootste stijging in 14 jaar tijd. Hoofdeconoom bij het CBS, Peter Hein van Mulligen, stelt dat als de huidige stijgende trend aanhoudt pas in 2019 de woningmarkt weer op het niveau zal zijn van voor de crisis.

Het Kadaster en het CBS hebben beide onderzoek gedaan naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland. Volgens de onderzoeken was de laatste piek in de prijs van bestaande koopwoningen in 2008. Het gemeten dieptepunt was in juni 2013.

Ondanks de stijgende trend vallen de woningprijzen vooralsnog laag uit ten opzichte van andere jaren. Vergeleken met de piek in 2008 zijn de prijzen nog altijd 12 procent lager, maar vergeleken met het gemeten dal in 2013 zijn de prijzen juist 12 procent hoger. Gemiddeld was het prijsniveau van bestaande koopwoningen in augustus 2016 even hoog als in 2005.

In de randstad en dan met name Amsterdam hersteld de woningmarkt zich sneller dan op andere plekken. Hier liggen de prijzen inmiddels alweer boven het niveau van voor de crisis. Door de stijgende trend in de woningprijzen is er bijna sprake van een oververhitting. De woningmarkt is momenteel namelijk zeer dynamisch. Dit is voor bestaande eigenaren van een koopwoning interessant, maar maakt het voor starters moeilijker om een woning te kopen. De prijzen stijgen namelijk harder dan de inkomens en hierdoor wordt de betaalbaarheid van een koopwoning negatief beïnvloed.

Ondanks hogere woningprijzen was het volgens consumenten in 2016 de beste tijd in jaren om een huis te kopen, mede dankzij de lagere hypotheekrente. Inmiddels is er sprake van een kleine stijging in de hypotheekrente wat in 2016 tevens resulteerde in een toename in het aantal hypotheekaanvragen. In oktober 2016 werden er ruim 29.000 hypotheekaanvragen ingediend, wat 20 procent hoger is ten opzichte van oktober 2015.

Bel direct

076-2600139