Tafelzaagmachine correct en veilig gebruiken

Een tafelzaagmachine is het ideale werkstuk om werkstukken te zagen die extra breed en lang zijn. Denk maar aan grote platen of laminaat in de lengte, deuren enz.… Het werken met een tafelzaag geeft je daarbij een stabiele ondergrond waardoor je zeer nauwkeurig te werk moet gaan. Maar belangrijk is ook om er veilig en correct mee te werken. Hoe je dat doet, vind je hier.

Advies

Als je aan de slag wil met een tafelzaagmachine dan is veiligheid het eerste waaraan gedacht moet worden. Het belangrijkste om te onthouden is bij het zagen niet achter het tafelblad te gaan staan. Ga meer aan de zijkant staan, dit zodat je niet geraakt wordt bij de terugslag van de zaag. Een volgend belangrijk punt, lijkt zeer logisch maar toch de moeite waard om te vermelden: draag altijd handschoenen en komt nooit te dicht met je handen in de buurt van het zaagblad. Ga rustig met het materiaal om: duw je materiaal dus nooit hard tegen het zaagblad maar doe dit op een rustige en beheerste manier. Een extra tip kan een duwhoutje zijn. Bij het zagen kan er wat stof rondvliegen en de machine kan veel lawaai maken, draag dus steeds een veiligheidsbril en gehoorbeschermers!

Tips

Een aantal extra tips voor het correct gebruiken van een tafelzaag zijn altijd handig. Waar je altijd op moet letten is dat je een zaagblad gebruikt dat geschikt is voor het materiaal dat je gaat zagen. Zo zijn er zaagbladen specifiek voor hout, kunststof of metaal. Ben je van plan om precies te gaan zagen? Dan kies je best een zaagblad met heel veel tanden. Moet het allemaal wat sneller gaan en hoeft het niet zo precies, dan kies je best voor een zaagblad met weinig tanden. Alvorens je start met het zagen, controleer dan ook altijd of je zaagblad nog wel scherp genoeg is. Wil je ze verwisselen? Controleer daarna of het zaagblad in een hoek van 90 graden staat ten opzichte van het werkblad. Als je de machine gaat kantelen, controleer dan of de hoeken juist zijn ingesteld.

Bel direct

076-2600139