Terrasoverkappingen en serres

Nu het langzaam aan weer mooi buitenweer begint te worden, zijn veel mensen zich aan het oriënteren op een uitbouw aan hun woning. Daarbij hebben ze in principe twee keuzes:

  • Je kunt een serre tegen je woning aanbouwen
    Je kunt een terrasoverkapping tegen je huis aanbouwen

Het kan alleen best lastig zijn om te bepalen welke van de twee manieren van uitbouwen het beste bij past en nog belangrijker het beste aan je wensen en eisen tegemoet komt. Daarom gaan we in dit artikel in op de voor- en nadelen van de genoemde mogelijkheden.

Serres

Een serre is een uitbouw aan je woning waarbij het dak en de zijwanden vaak geheel uit glas zijn opgebouwd. Serres worden vaak direct tegen het huis aan gebouwd, zodat de woonkamer groter wordt. Het grote voordeel van een serre is dan ook dat je meer woonruimte in de woonkamer krijgt, maar ook dat de lichtinval groter wordt. Het glas laat immers veel daglicht je woonkamer binnen.

Een belangrijk punt bij het besluit om al dan niet een serre te laten bouwen, is de behoefte om in de tuin te kunnen zitten of juist een grotere woonruimte te willen hebben. Bovendien zijn serres geïsoleerd waardoor je er in de winter ook prima in kunt zitten. Daarbij is het wel van belang dat je voldoende maatregelen op het gebied van zonwering neemt, omdat je anders tijdens de zomer het Spaans benauwd gaat krijgen onder al het glas.

Terrasoverkapping

Een terrasoverkapping wordt vaak verward met een veranda. Waarbij een veranda vaak op een verhoging rondom het huis is gebouwd, is een overkapping in de meeste gevallen tegen de woning aan gebouwd en biedt hij toegang tot de rest van de tuin. Bovendien hoeft een terrasoverkapping niet per se tegen de woning aan gebouwd te worden. Je kunt er ook voor kiezen om een vrijstaande constructie in je tuin te plaatsen. Zo kun je een sfeer creëren waarbij het lijkt alsof je midden in de natuur zit. Je kunt immers allerlei mooie bloemen en planten (of zelfs een vijver) rondom de vrijstaande overkapping aanleggen waardoor je een schitterend stukje natuur in je eigen tuin creëert. Een belangrijk aandachtspunt voor wat betreft terrasoverkappingen, is dat ze ongeïsoleerd zijn. Wel kun je met behulp van een terrasverwarming de temperatuur aangenaam maken, maar wanneer het hevige herfst weer losbarst, is het in de meeste gevallen niet meer comfortabel om onder de constructie te zitten.

Wat veel mensen tenslotte als een groot voordeel ervaren, is dat ze in de zomer onder een afdak kunnen barbecueën. Hierdoor hoeft een barbecue door een kleine regenbui niet gelijk afgezegd te worden en heb je bovendien een dak boven je hoofd terwijl je toch nog in de tuin zit.

Verdiep je in kwaliteitsverschillen

Hoewel overkappingen op vele plaatsen verkocht worden, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van kwaliteitsverschillen tussen de producten. Zo zijn er budgetmodellen waarbij is ingeleverd op kwaliteit en heb je de echte kwaliteitsproducten zoals die van het Duitse merk Weinor. Het gaat er uiteindelijk niet zozeer om dat ene product beter is dan het andere, maar wat jijzelf van het product verwacht. Zou je het enorm vervelend vinden als na een aantal jaar de constructie minder mooi begint te worden en de staanders beginnen door te buigen? Dan kun je beter kiezen voor een kwaliteitsoverkapping. Hecht je echter helemaal geen waarde aan dat soort zaken, dan kun je je geld beter aan andere zaken uitgeven en voor een wat lager geprijsd model gaan. Ook dan kun je in principe een aantal jaren vooruit, maar hoeft je niet te verwachten dat de constructie even mooi zal blijven als op het moment dat je hem kocht.

Zoals je hebt kunnen lezen verschillen terrasoverkappingen en serres wel degelijk in de manier waarop je ze kunt gebruiken. Concluderend komt het er dus op neer dat wanneer je echt een buitenmens bent een terrasoverkapping beter bij je zal passen. En dat wanneer je gewoon meer woonruimte wilt en deze ruimte iedere dag van het jaar wilt kunnen gebruiken een serre de betere keuze is. Omdat het echter in beide gevallen om een grote uitgave gaat, raden we je aan om altijd jezelf goed in te lezen en bij diverse leveranciers op bezoek te gaan zodat je zeker weet welke van de twee constructies het beste bij jouw wensen en behoeften aansluit.

Bel direct

076-2600139