Tip: Deel de zonnepanelen met de buren

Er zijn verschillende manieren om te besparen op het energieverbruik. Een voorbeeld hiervan zijn zonnepanelen. Hiermee wek je door middel van het zonlicht op de panelen zelf elektriciteit op, wat een flink daling van je energierekening kan betekenen. Echter zijn zonnepanelen vrij prijzig om aan te schaffen en te laten plaatsen. In dit geval kan het een oplossing zijn om deze investering te delen met je buren en op beide daken zonnepanelen te laten plaatsen.

Besparing

Wat je precies kunt besparen op je energierekening met zonnepanelen is lastig om precies aan te geven. Dit hangt namelijk van een aantal factoren af, zoals het verbruik, het aantal zonnepanelen en je huidige energieleverancier. Wel is het zo dat je kunt rekenen op energiebesparingen vanaf zo’n € 300 per jaar, zodat je de investering langzaamaan terugkrijgt. Maar dat is ook weer geen precies bedrag. Daarom is het verstandig om je hier eerst in te verdiepen. Er zijn genoeg online tools te vinden die dit helder voor je in kaart kunnen brengen. Doe deze check ook vooral samen met je buren, zodat jullie samen kunnen beslissen of het de investering waard is en jullie gezamenlijk deze kosten kunnen dragen.

Gezamenlijke investering

Wanneer je hebt besloten om samen met de buren zonnepanelen aan te schaffen en te laten leggen, is het wel verstandig om eerst te kijken naar het type woning. Is er geen sprake van een twee-onder-een-kapwoning of een rijtjeswoning, maar vrijstaande huizen? Dan valt het idee van een gezamenlijke investering eigenlijk een beetje weg. Ook wek je in dit geval zonne-energie op via twee compleet verschillende woningen. Overleg dus goed of jullie in dit geval ook de kosten voor de aanschaf van de materialen en de installatie willen blijven delen. Leg ook gelijk vast wat er gebeurt wanneer één van jullie besluit om de woning te gaan verkopen. Zijn de zonnepanelen een vast onderdeel van de woning? Moeten de nieuwe bewoners overleggen wanneer ze eventueel besluiten om de panelen te verwijderen? Of is en blijft dit eigendom van jullie allebei?

Zonneschans, de ideale oplossing voor elk dak

Nog als aanvulling op bovenstaande; het type dak speelt vaak geen rol of er wel of geen zonnepanelen aangelegd kunnen worden. Hier zijn namelijk handige oplossingen voor om de panelen alsnog te plaatsen. Bijvoorbeeld wanneer een woning een plat dak heeft, maken de specialisten gebruik van een zonneschans. Dit is een constructie van een aantal zonnepanelen in een bepaalde hellingshoek. Op deze manier kunnen de panelen alsnog energie opwekken voor jouw woning en die van je buren.

Bel direct

076-2600139