Verkoop van woningen gedaald in juli

In de afgelopen maand juli zijn er 2 procent minder woningen verkocht dan het voorgaande jaar daarvoor. Nu is dat een kleine daling en dus blijven de woningverkopen op een hoog niveau. Dat is duidelijk geworden uit de cijfers die het kadaster afgelopen vrijdag vrij gaf. In totaal zijn er vorige maand zo’n 19580 woningen verandert van eigenaar.

Juli in cijfers

De trend dat de grote steden overvol aan het raken zijn zie je ook aan het percentage wat er minder verkocht is dan het voorgaande jaar. Daar tegenover staat weer dat Zeeland, Drenthe, Overijssel en Friesland een groei beleefde. Die percentages liggen tussen de 5,7 en 13,3 procent met Zeeland als grootste en Overijssel de kleinste.

Qua woningtypen zijn er 2 soorten woningen gestegen. Dat zijn de hoekwoningen en vrijstaande woningen. Deze woningtypen stegen met 3,9 en 2,8 procent. Twee-onder-een-kap woningen zijn vrijwel gelijk gebleven en alle tussenwoningen en appartementen die verkocht zijn daalden met respectievelijk 2,9 en 6,7 procent. Hieruit kun je een logisch verband trekken. Doordat de randstad dus daalde in het aantal verkopen en de andere provincies wel stegen, zijn de vrijstaande woningen en twee-onder-een-kap woningen ook gestegen omdat deze simpelweg betaalbaarder zijn. Ook zijn er hier meer van dan in de randstad. In de randstad is er juist weer sprake van meer tussenwoningen en appartementen. Door de daling in de randstad is het dus ook weer logisch dat deze woningen ook daalden.

Hypotheken

Er werden wel meer hypotheken afgesloten in deze maand. Er werden totaal 31111 nieuwe hypotheken afgesloten deze maand. Dat is een stijging van 7,5 procent vergeleken met het voorgaande jaar. Over heel het jaar verdeeld zijn er nu ongeveer 1 procent meer hypotheken afgesloten. Dit is in vergelijking met dezelfde periode van het afgelopen jaar.

Bel direct

076-2600139