Zo bekleed je zelf je trap

Eens in de zoveel tijd ben je toe aan een nieuwe trap. Misschien functioneert je huidige trap niet meer goed of misschien ben je gewoon uitgekeken op je nieuwe trap. De trap monteren kun je beter door een professioneel bedrijf laten doen, maar het bekleden van de trap kun je ook prima zelf doen. Je kunt je trap bekleden met verschillende materialen. In dit artikel geven we je een stappenplan hoe jij zelf je trap kunt bekleden met laminaat.

Het laminaat uitzagen

Allereerst moet je natuurlijk de oude bekleding verwijderen. Wanneer je dit hebt gedaan verwijder je de lijmresten en eventuele beschadigingen vul je op met plamuur. Zodra dit goed droog is schuur je alle treden helemaal glad. Vervolgens meet je van elke traptrede de maten op, dit kun je het beste doen met een trapspin. Daarna zaag je de juiste maten uit het laminaat. Schuur de zijkant van het laminaat ten slotte nog even glad. Als je de traptreden hebt uitgezaagd kun je de stootborden opmeten. Ook deze zaag je vervolgens weer uit het laminaat. Houd er rekening mee dat het laminaat ook nog op de treden komt te liggen, het stootbord is dus iets korter dan de volledige achterkant van de trap.

Het laminaat vast maken

Als je al het laminaat op maat heb gezaagd, kun je beginnen met het bekleden van de trap. Je kunt het beste bovenaan de trap beginnen zodat je niet meteen over de net nieuwe trap hoeft te lopen. Om het laminaat goed vast te maken, breng je eerst montagekit aan op de trede. Vervolgens leg je het laminaat op de trede en druk je deze stevig vast. Als je de trede klaar hebt, kun je het stootbord vastzetten. Ook dit doe je met montagekit. Zo werk je langzaam naar beneden toe. Laat de trap vervolgens een dag drogen.

De trap afwerken

Als je de trap helemaal gelegd hebt, kun je deze afwerken. Plak bijvoorbeeld anti-slipstrips op de trap zodat er niemand op de trap uitglijdt. Ook moet de trap natuurlijk afgemaakt worden met een stevige leuning. Net als laminaat zijn leuningen verkrijgbaar in verschillende kleuren en designs. Dit kun je dus mooi op elkaar afstemmen. Een leuning kun je kopen bij de meeste bouwmarkten en het monteren hiervan kun je prima zelf doen.

Bel direct

076-2600139